OARADA BİR GARİP ÖLMÜŞ, KALKIN GİDELİM YASINA !
Doğu kültürlerimizin arasında Elhamdülillah çok şükür taziye kültürümüzde var. Bu taziye kültürümüze taziye evleri eklenince insanların çadır kurma dönemlerinden yer bulma derdinden dolayıdır ki daha bir iyi olmaya başladı.
İyi olmaya başladı ama bazı anane ve geleneklerimizi de bu arada unutmaya başladık.
Babam anlatırdı; Eskiden taziye yapılırdı yapılırken zengin fakir gözetmeksizin taziye evine öğle ve akşam komşular ya yemek gönderirdi yada herkes eşit bir şekilde taziye sahiplerini vede gelen misafirleri evinde yemeğe davet ederdi. Öyle olunca da şehir içinde kalan insanlar yemek saatinde taziyede bulunmazdı giderdi.Yemek saatinde genel de hep dışarıdan gelen yabancı misafirler olurdu.Ayıp denilen bir şey vardı.
Taziye ye gidilir vefat eden için ve diğer ölenler için bir Fatiha okunur Kur’an dan bir ayet okunur taziye sahibi teselli edilir kısa bir süre sonra kalkılırdı.
Bugünün taziyesine bakıyorum da taziyeden çok bazen davet havasına dönüşülüyor. İnsanların gidip birkaç dakika sessiz oturup kalkması gerekirken uzun uzun oturmaları hatta bazen gülüşmelerin ta dışarıdan duyulduğu oluyor.
Onun yanı sıra gerçekten öylesine mağdur ve fakir insanlarımız var ki taziye yemeği eti çayı şekeri tüpü aşçı çaycı parası vede şimdilerde çıkmış hazır su parası derken oldukça zor ama çok zor duruma düşüyor.
Şehir içindeki bazı insanların özellikle yemek saatine denk getirip gitmeleri ve bazılarının yemekten sonra ki yorumları hiç ama hiç ne hoş ne de doğrudur.
Ben bir esnaf olarak kendim buna bizzat şahit oluyorum ki inanın bazen hatta çoğu kez benden yemek çay malzemeleri alan insanlar aylarca hatta senelerce paramı ödeyemiyorlar. Bir o kadar da ellerinde olmadan mahcup oluyorlar. Defalarca parayı geç verdikleri için özür diliyorlar.Çünkü gerçekten çoğu insanın maddi durumu yok
Şimdi yazık değil mi?
Taziye sahibinin acısı kendine yeterken giden gelenle uğraşması varken ikide bir aşçının malzeme istemesi çaycının malzeme istemesi ayrı bir dert.
Ve bunun yanı sıra ‘’Bunların altından nasıl kalkacağım. Ortalama 15 ila 20 bin tl yi bulan evet 15 ila 20 bin tl yi bulan bu hizmet bedelini nasıl ödeyeceğim. Kimden para bulacağım’’ Derdine düşüncesine düşmesine de bizim katkımız çok var sanırım.
Bu dert katkısı yapacağımıza lütfen taziye sahiplerine ya yardımcı olalım yâda bu mevlit harici 3 gün boyunca et kavurma yaptırma yeme alışkanlığına bir son verelim
Mesela şimdilerde Mardin’in Kabala ilçesi bizlere güzel bir örnek teşkil ediyor. Taziye evinde taziye sahibi 3 gün boyunca hiç bir şeye karışmaz. Yemek saatinde belde halkı o anda taziyede bulunmaz. Ayıp sayılır. Komşular akrabalar kendi aralarında dışarıdan gelen misafirlere ve taziye sahiplerine yemek yapar. 3.gün de ise taziye sahibi mevlit okutur ve yemek verir.
Şimdiler de ise ilçede mevlit yemeği yerine ihtiyaç sahibi insanlara yardım etme gündemde var.
İhtiyacı olan yüzlerce insan varken kendimizden fedakârlık edelim de ölen kişinin hayrına o ihtiyaç sahibi insanlara yiyeceğimiz yemekten yemeyip yetiştirelim olmaz mı?