Bugun...


Özgür Dursun Akkuş (Edebiyat Öğretmeni)


Facebookta Paylaş









Doğduğum şehir; Viranşehir!
Tarih: 29-07-2023 21:06:00 Güncelleme: 29-07-2023 21:09:00


Doğduğum şehir; Viranşehir!

 

Viranşehir, Şanlıurfa iline bağlı bir ilçedir. Batısında Şanlıurfa, doğusunda Mardin, kuzeyinde Diyarbakır, güneyinde Suriye’ye sınırı olan Ceylanpınar bulunmaktadır. Nüfusunun yarısından fazlası Kürt’tür. Arap nüfusunun da yoğun olduğu ilçede, son yıllarda Suriye’den gelen göçlerle nüfus daha fazla artmıştır. Halkın geçim kaynağı; tarım ve hayvancılıktır. Küçük ölçekli, sanayi kolları olsa da halkın çoğunluğu geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlamaktadır. Fakat Viranşehirliler sık gerçekleşen elektrik kesintilerinden şikayetçi, zamlanan mazot, gübre fiyatları çiftçilerin tarım yapmasını zorlaştırıyor. Viranşehir halkı sorunlarına çözüm bekliyor.

 

Viranşehir’de halen aşiret sistemi hüküm sürüyor. Viranşehir tarihini ve gündemini işleyen yayın yönetmenliğini Mehmet Kayık’ ın yaptığı “Viranşehirliyiz Ezelden” internet sitesi bu anlamda çok güzel hizmetlerde bulunmaktadır.

 

Viranşehir’in önemli tarihi yapılarından olan dikmeler, Eyüp Nebi Beldesi’nde bulunan Hz. Eyyüp peygamberin türbesi sonra herkesin çocukluğunda bir anısı olan mesire alanlarından Curcup çayı ve Antin Bahçesinin resimlerini ” ” Viranşehirliyiz Ezelden ” sayfasından edindik.

Viranşehir’den çıkmış tüm Türkiye’ye hizmet etmiş ya da hizmet etmekte olan çok sayıda Viranşehirli var. Kadın ya da erkek farketmeksizin; iş insanı doktor, öğretmen, avukat, bakan, milletvekili, gazeteci ünvanlarıyla adından söz ettiren bu nüfuzlu kişiler yaptıklarıyla Viranşehir’ i onurlandırmaya devam ediyorlar.

 

Başta İstanbul, İzmir, Ankara olmak üzere Türkiye’ nin her ilinde Bursa’ da, Mersin’ de ve Antalya’ da hatta yurtdışında yaşayan Viranşehirliler de var. Bu kişiler kurdukları derneklerle hemşehrilik ilişkilerini ve dayanışmalarını sürdürüyorlar.

 

Viranşehir insanının en büyük özelliği ; cana yakın ve misafirperver oluşudur. İklimi sıcak, kendisi sıcak Viranşehirliler olarak hepimiz gittiğimiz yerlerde böyle tanınırız. Yemek kültürümüz gelişmiştir. Viranşehir’ de; kebap, çiğköfte, ciğer, lahmacun, içli köfte en çok yapılan yemeklerdendir. Ben en çok yumurtalı çiğköfte ve tepsi kebabı severim.” Şelengo ” adı verilen bir salatalık türü de burada yetişir. Bilhassa Viranşehir’ de kız çocuklarının okula kazandırılma oranının artması şehrin gelişmişliğine önemli bir katkı sağlamıştır.

 

Kız çocuklarını okula göndermeyen, erken evlendiren ailelerin sayılarının azalması; feodal ve ataerkil yapının kırılmaya başlanması, erkeklerin çok eşli olma durumu, kadına şiddet, kadın cinayetleri hatta kan davası gibi olayların görülme sıklığının azalması Viranşehir açısından oldukça sevindirici bir durumdur. Bunda Viranşehir’ in aydın, yurtsever insanlarının rolü de büyüktür. Aralarında aile dostlarımızın da bulunduğu bu değerli insanlara selamlarımızı iletelim. Bir Viranşehirli olarak orada yaşamasam da gittiğimde bıraktığım çocukluğumu orada bulmak, insanımın vefasına tanık olmak, kendime oradan yeniden bakmak, beni çok mutlu eder. ( Bu yazımı bir yıl önce kaybettiğim annem; Suphiye Dursun’ un anısına ithaf en yazıyorum)





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
YAZARLAR
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
FOTO GALERİ
  • Kaymakamlarımız
    Kaymakamlarımız
  • İbrahimpaşa
    İbrahimpaşa
  • Viranşehir Tarihi
    Viranşehir Tarihi
  • Viranşehirli Bebekler
    Viranşehirli Bebekler
  • Viranşehirliler
    Viranşehirliler
  • Tablo Fotoğraflar
    Tablo Fotoğraflar
  1. Kaymakamlarımız
  2. İbrahimpaşa
  3. Viranşehir Tarihi
  4. Viranşehirli Bebekler
  5. Viranşehirliler
  6. Tablo Fotoğraflar
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • 4 MEVSİMDE VİRANŞEHİR
    4 MEVSİMDE VİRANŞEHİR
  • Viranşehirin Değerlerinden bazıları
    Viranşehirin Değerlerinden bazıları
  • Baba Recco Harika İnsan
    Baba Recco Harika İnsan
  • Usta Gazeteci Eyyüp SEYREK
    Usta Gazeteci Eyyüp SEYREK
  • Viranşhirliyiz Ezelden Mustafa TAŞÇI Hazırlayan:Mehmet KAYIK
    Viranşhirliyiz Ezelden Mustafa TAŞÇI Hazırlayan:Mehmet KAYIK
  • Viranşehiri Geçmişinden Geleceğe Şekillendiren Değerli Şahıslar Klip:3
    Viranşehiri Geçmişinden Geleceğe Şekillendiren Değerli Şahıslar Klip:3
  1. 4 MEVSİMDE VİRANŞEHİR
  2. Viranşehirin Değerlerinden bazıları
  3. Baba Recco Harika İnsan
  4. Usta Gazeteci Eyyüp SEYREK
  5. Viranşhirliyiz Ezelden Mustafa TAŞÇI Hazırlayan:Mehmet KAYIK
  6. Viranşehiri Geçmişinden Geleceğe Şekillendiren Değerli Şahıslar Klip:3
VİDEO GALERİ
YUKARI