DİNİMİZİN EMİRLERİNİ YOZLAŞTIRAN GELENEKLER
SİZİN DAVRANIŞLARINIZA BAKIPTA MÜSLÜMANLIĞA ÖZENEN İNSANLAR YOKSA, İMANINIZI GÖZDEN GEÇİRİN.
HZ MUHAMMED SAV...
Dinimizde ve geleneklerimizde taziyelere gitmek, insanların acısını bir nebze'de olsa paylaşmak, maddi ve manevi destek vermek
MÜSLÜMANLARIN YAPMASI GEREKEN VAZİFELERDENDİR.
İnsanlarımızın hangi dine, mezhebe, millete, ırka, siyasi görüşe bağlı olursa olsun. Atalarımızdan miras kalan, günah olmayan bozulmamış gelenekleri devam ettirmekte, bizlerden sonra gelecek olan nesillere ulaştırmak'ta bizlerin görevidir.
BÖLGEMİZDEKİ bazı gelenekler neden değişime(asimilasyona) uğradı ?
Toplumumuz neden bu hale geldi ?
BÖLGEMİZDEKİ siyasi gelişmelerden kaynaklanan huzursuzluğun ve korkunun, yerli halkın sermayesi ve kültürüyle birlikte topraklarından göç etmesine sebep olmuş, memleketlerini terk etmeyenlerin de dışarıdan gelen yoğun göçün karşısında azınlık olarak kalmış, siyasi ve ekonomi gücün ellerinden alınıp dışlanmalarıyla da yabancılaştırılmışlardır. Aşiretçiliğin(feodal yapının) yanlış yönlendirmesiyle baskıların, haksızlıkların artması insanlarımızı yanlızlığa itmiş örf ve adetlerimizde değişiklikler meydana getirmiştir.
Dostluğun, Akrabalığın, Hemşehriliğin; Maddiyattan, Makamdan, Bedenimizi örten kıyafetten, oturduğumuz evden, Bindiğimiz arabadan aldatıcı şovlardan, gösterişlerden ibaret olması, bu sebepten dolayı da eski kültürlerin yozlaşması, unutulması ağırlık kazanmıştır.
İNSANLARA karşı, merhamet, yardımlaşma, dayanışma, muhtaç olana el uzatma, kimsesizlere sahip çıkma, güçlüden değil haklıdan yana olma gibi adetlerimizi, meziyetlerimizi, değerlerimizi, samimiyetimizi ve inandırıcılığımızı da kaybetmenin etkisi gün geçtikçe ağırlık kazanmış ve bu yüzdende TAZİYESİ OLAN insanlarımıza maddi ve manevi eziyet etmeyi görevimiz haline getirmişiz. Dinimizde de, geleneklerimizde de TAZİYESİ OLANLARA, acılı günlerinde akrabalarının, yakınlarının, komşularının yapması gereken vazifelerin başında! EV sahiplerini Teselli etmek, gelecek olan misafirleri ağırlamak, oturacak yer vermek, yiyecek içecek ikram etmek, yatılı kalacaklara yer hazırlamak, maddi durumları zayıfsa yani muhtaçlarsa, onlara yardımda bulunmak, insanlarımızın yapması gereken en büyük vazifelerdendir.
Yapmamız gereken önemli bir ayrıntı da, bu süre içinde müzikli eğlenceli havai fişekli, silahların sıkıldığı düğünlerinde bir süreliğine ertelemesidir.
GÜNÜMÜZDE YAPILANLARA BAKTIĞIMIZDA!
Maddi durumu iyi olanların yapacakları masraflar kendilerini sarsmayacağını zaten biliyoruz. Peki mağdur olanların taziyesindeki masrafları nasıl karşılayacağını hiç düşündük mü?
TAZİYELERDE yapılması gerekenleri HATIRLAYALIM !
1- Taziye evi tutacak bulamazsa.
2- Çadır bulacak, çadırın İçine sandalye masa kiralayacak.
3-Onuda yapamazsa evinin önünde bir gölgelik örtüsü kapatacak yine sandalye masa kiralayacak.
4-Seyyar çay ocağı kiralayacak çay, şeker, tüp, işçi parası verecek.
5-Acı kahve(mırra)dağıtacak bir kahveciyle anlaşacak. işçilik, kahve kömür parası ödeyecek.
6-Yemek yapacak aşçıyla ekibiyle anlaşacak, yemek servisi sayısına göre paralarını ödeyecek.
7-Malzeme, erzak listesini alacak, onları gelenlere ikram etmek için, her öğlen ve akşam yemek sofrası kuracak.(YAPILACAK YEMEKLERİ DE GELENLERE BEĞENDİRMEKTE AYRI BİR DERT, YAPILACAK DEDİKODULAR DA CABASI)
8-Ev sahipleri ve yakınları, GELENLERİ,SAATLERCE OTURUP KALKMAYANLARI VE TEKRAR TEKRAR GELEN herkesle birebir ilgilenecek, ayakta duracak, yolculayacak.
9-Uzaktan gelenleri yatılı ağırlayacak, gelenlerin sohbetine katılma mecburiyeti olduğu içinde sabaha kadar oturan olsa bile ev sahipleri onlarla oturup uykularının gelmesini bekleyecek, yatıracak döşek yastık yorgan ve yer bulacak. yedirecek içirecek ilgilenecek. kadınlar kendi bölümlerinde aynı hizmetleri yerine getirecek. bu hizmetleri yerine getiremeyenlerin hali ne olacak.?
Ağırlama bölümünü yerine getirdiler diyelim. Peki maddi durumu nasıl çözecekler, yardım edenler olmazsa borçlanmaktan başka çareleri kalmadığından faizcilerin eline düşeceklerdir. Bilmemiz gerekir ki, günü geldiğinde herkesin aynı şeyleri yaşayacağı kaçınılmaz bir gerçektir. Bizler doğru olanı, sevap olanı yapmalıyız...
Davetlere icabet; yani yemek davetleri, barış davalarının yemekleri, mevlüd yemeği davetlerine, düğün sünnet yemeği davetlerine katılmak sünnettir. Öğlen ve akşam yemek zamanında lokantaya gider gibi bir birini davet edip karnını doyurmaya taziyelere gitmek yanlış bir gelenektir ve çok ayıptır. Doğru olanı yapmaya gayret edelim.
Mesela; öğlen ve akşam ki yemek saatinde ziyarete gitmeyelim.
Ev sahiplerine eziyet etmeyelim.
Maddi ve manevi zarar vermeyelim.
Sabahları erken saatlerde gitmeyelim.
Akşamları da erken kalkalım.
Üzgün ve yorgun ev sahiplerinin dinlenmelerine izin verelim.
Taziyelerin vakit geçirecek, gösteriş yapacak, buluşacak, sohbet edecek yer olmadığını da unutmayalım.
Resulullah sav. efendimiz şöyle buyurmuşlardır; Taziyelerinizi üç günden fazla yapmayın.
Dövünmeyin, isyan etmeyin, sesli ağlamayın...
Taziyelere gidecek olanlara da; taziye ziyaretleriniz kısa olsun, sessizce oturun, dua edin ve bir defa gidin nasihatının sünnet olduğu bizlere bildirilmiştir...
“Ramazan Aynın Başlangıcıyla Ramazan Ayının sizlere, yakınlarınıza sevdiklerinize Hayır, Sofranıza Bereket Getirmesi umuduyla güzel ramazanlar diliyorum.”